3 Eylül 2013 Salı

TAVA VE TENCERE ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

tencere alırken nelere dikkat edilir, teflon tava ve tencereler, seramik tava ve tencereler,döküm tava ve tencereler, hisar, moneta, delimano, korkmaz, emsan, hangi tencere sağlıklı, lezzetli yemek pişirme


 Vee uzun araştırmalar, edindiğim bilgi ve birikimler sonucu blogtaki ilk yazımı yazıyorummm :))) çokk çokk isterdim şöyle bir kozmetik ürününü denedim ayy çok güzel süper koşun gidin alın demeyi ama yaş kemale erdi... :/ yokk hemen olumsuz düşünmeyin
insan biraz araştırınca alışıyor sanki gibi gibi :D zaten biraz daha arastırırsam halim böyle olacak :S



Nese sevgili arkadaslar; hepimiz sofralarımızda sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli yiyecekler isteriz..
   Peki bunun için ne yapmalıyız nelere dikkat etmeliyiz ???

Mutfağın önemli bir parçası olan ve yemekteki lezzete büyük katkısı olan tencereler... Aslında doğru bir tercih yapmadıgımız zaman hem uzun ömürlü kullanamıyoruz hemde yemeğin lezzetini tam alamıyoruz malesef... belki bir çoğumuz bunu göz ardı etmiştir. En önemlisi dikkat edilmediği taktirde sağlığımızı büyük ölçüde etkiliyor. Hatta bazılarında kanserojen bile var...

     =>Şimdi gelelim tencere ve tavaların özelliklerine :
1.) İlk çıktığı zaman çok rağbet gören şimdilerde ise yavaş yavaş toplanan teflon tava ve tencereler ...  

  Teflon tencereler 260 °C ve üzeri sıcaklıkta bozulmaya başlıyor ve 350 °C de yapısı tamamen bozuluyor :/ zaten ateş üzerine konan boş bir tava hemen hemen bu sıcaklığa ulaşıyor. Tavaya çok az miktar yağ koyduğunuzu düşünün... birde tahta kaşık kullanmadığınızı... :/ teflonlarda ki en önemli özellik yapışmamasıydı. Ee haliyle bu kadar sıcaklıkla özelliğide bozuluyor.. 

!!! Teflon tavaları araştırırken beni hayrete düşüren bir diğer şeyde teflon yapımında kullanılan maddeyle uçak yapımında kullanılan madde aynıymış Nasıl yaa biz uçakta kullanılan hammaddeyle mi yemek yapıyoruz... off off nereden nereye resmen uçaktan sofralarımıza... :S (araştırmak isteyenler PTFOA die bir kanserojen madde) !!!


2.) SERAMİK TAVA VE TENCERELER : Artık teflonların yerini bu seramikler almaya başladı. zaten bu yazıyı okuduktan sonra hepimiz yavaş yavaş teflonlara veda edeceğiz sanırım... 
  
  Aslında seramikler estetik olarakta  bana teflonlara göre daha iyi geliyor. bir kere iç yüzeyleri beyaz ve fildişi yani bir de mutfakta olunca bana temizliği hijyeni anımsatıyor... o teflonlardaki karamsar  görüntü yok yani ... 

 Tamamdır ... Estetik açıdan olumlu peki sağlıklı mı biz bunları uzun ömürlü kullanabilecek miyiz???

DEZAVANTAJLARI: Edindiğim bilgiye göre demir döküm tava ve tencereler hariç diğer ürünlerde (teflon, emaye, seramik kaplamalarda) 
  1.  -Metal kaşık kullanımı
  2. -Kuru gıdaların kavrulması
  3. -Yağın yanma derecesine gelmesi ( ki bu sağlık açısındanda hiç hoş değil )
bunlar tencere tava ve sağlığımıza zarar veriyor ...

AVANTAJLARI:  Seramiğin hammaddesi  cam ve toprak gibi malzemelerden yapıldığı için sağlık açısından tehlike yaratmıyor..
  1.  PTFE ve PFOA adlı maddeler yoktur. ( bunlar teflonda kullanılıyor. )
  2. Bulaşık makinasında yıkanabiliyor. ( seramik aldıgınız zaman bulaşık makinasında yıkanıp yıkanmadığını sorun eğer yıkanmıyorsa ordaki tava veya tencereyi almayın çünkü onlar malesef beyaz görünümlü teflonlar :(  ben cem tencerelerin birçoğunda beyaz teflon kullanıldığını duydum. ama dediğim gibi bu sadece bir duyum... arastıracagım en kısa zamanda da yazısını yazacagım zaten.)
  3. Seramiklerin fiyatı biraz daha yüksek ve teflonlara göre biraz daha ağır.
  4. 'non-stick' yine bu yazıyıda gördüğünüz zaman beyaz teflon oolduğunu anlayabilirsiniz.
  5. ayrıca bazı ürünler '...XX seramik teflon tencere' buradaki seramik tabiiki de bir göz yanılması yada reklamın bambaska hali diyebiliriz... '...xx beyaz teflon tencere!! (doğrusu ) :)))) gibi...
 Benimde aklımda şuan seramikler var... sanırım en iyisi onlar birde döküm tencere ve tavalar var .. ama onlar baya ağır... pek kullanışlı olmazlar sanırım
  Bu arada seramikte suan en çok tercih edilen marka şuan hiç şüphesiz ''MONETA''
eğer moneta markasını bulamadıysanız. HİSAR da seramik tavalarını monetaya yaptırıyormuş haftasonu hisar a gittim tamam seramik ama modelleri hiç hoş değildi :S 
bitanesini begendim o da emsanınmış... bu arada delimanoda çok iyimiş özellikle set olarak alınırsa çok uyguna bile geliyormuş.. birde korkmazın var tabi ama korkmaz çelik konusunda iyi yani alınırsa çelik tencere alınmalı oradan... birde emsan var... şimdilik bildiğim araştırdıgım markalar hakkında bunlar Ben hisar almayı düşünüyordum ama modellerini beğenmedim şuan hala arayıştayım... bu yazımı okuyanlar ve bu ürünlerden kullananlar var ise aşağıya yorumlarını bırakırlarsa bizim içinde çok iyi olur... 

 Daha ilk yazımda sizi sıkmak istemiyorum ama öğrendikçe de sizinle paylaşmak istiyorum bunları... bir çoğunuz belki buraya kadar bile okumak istemesede ben yazmak isterim. çünkü bir kere alınacak iyi birşey olsun dmi.
 vee son olarakk....


3.) DÖKÜM TAVA VE TENCERELER : Genelde aşçıların, şeflerin, yemek yapmayı çook çok sevenlerin kullandığı güveç tadında yemekler yapmak isteyenlerin tercihi bun tencere ve tavalar oluyor. NEDEN Mİ ???

-bir kere ısıyı homojen bir şekilde yayıyor
-ısıyı tutma özelliği var. yani; yemekleriniz uzun süre sıcak kalıyor.
-vee artı bir özellik daha ocağın üstünde kullandığınız gibi fırındada rahatlıkla kullanabilir siniz ... (AMAN DİKKAT MİKRODALGA FIRINLAR HARİÇ !!! )

Bunlarda 'döküm tencere ve tava' ve 'emaye kaplı döküm tencere ve tava' olarak 2'ye ayrılıyor.

-döküm tencere ve tavalar kullanımı biraz zor bi kere deterjanla yıkanmıyor özelliğini kaybediyor. suyla yıkadığınızda hemen kaldırmıyorsunuz kuruması gerekiyor. onun içinde ateşin üzerinde kurutuyorsunuz. kurutmazsanız ne olur tabiki pas olarak size geri döner :(diyelim ki suyla temizlenmedi bir güzel kaya tuzuyla ovuyorsunuz ://// bir de güzel bir şekilde kullanabilmeniz için 3-4 ayda bir yağ tabakasıyla kaplamanız gerekiyormuş ki açıkcası ben bunu tercih etmem yanii yemekte koku yaparsa hiç bir anlamı kalmaz benim için... 

-emaye kaplı döküm tencere ve tavalar da bu tür işlemlere gerek yok sadece siyah emaye kaplı olanlar bej renklilere göre daha dayanıklı ve avantajlı sadece bunlarında tasarımı biraz basit.... bej renkli olan kapagında genelde damlalık olmuyormuş bu da yemeklerinizin ısı kaybına yol açıyor ...

 yaptığım bu arastırmada ben şunu anladım eğer kaliteli ise ağır oluyor ve tasarımı basit olmuyor yani albenisi yok... modelini hemen beğendiysek bir kere daha düşünelim birde tabi hafifse bu teflon oldugunu gösteriyor biraz daha ağırı seramik en ağırı döküm tencere gibiii :)))

büyük bir sabırla yazımı okuduğunuz için size çoook çook teşekkür ederim... 




  


















2 yorum:

  1. En iyi düdüklü tencere tavsiyeleri için tıklayın : en iyi düdüklü tencere

    YanıtlaSil
  2. The Best Casino Games In The Philippines Today
    The Best Online 3 3 토토 Casino Games In The Philippines Today. We compare the best casino games 토토꽁머니 and top 슬롯 가입 쿠폰 games w88 to keep you informed about the Philippines. Read our bet365 우회 reviews to learn

    YanıtlaSil